אטרקציות בגולן

שמורת רכס בשנית

מושב אלוני הבשן שוכן בתוך שמורת טבע של אלונים הנקראת שמורת רכס הבשנית. ייחודה של השמורה הוא בכך, שצומחים בה שלושת מיני האלונים הקיימים בארץ- אלון מצוי, אלון תולע ואלון תבור. אלון התבור צומח בדרך כלל רק במקומות הנמוכים מגובה 500 מטר מעל פני הים ואילו אלון התולע צומח רק מעל גובה 800 מטר. שמורת הבשנית היא אחד המקומות היחידים בהם צומחים שלושת המינים זה בצד זה. ההבחנה בין המינים היא פשוטה:

לאלון התבור גזע מרכזי, עלים גדלים ופירות גדולים. לאלון התולע עלים גדולים אך פירות קטנים. לאלון המצוי עלים קטנים וקוצניים ופירות קטנים. בבוא הסתיו משירים אלון התולע ואלון התבור את עליהם ואילו האלון המצוי נשאר ירוק גם בחורף. נוסף לאלונים צומחים בשמורה גם חלמוניות וסתווניות, אך אותן אפשר לראות רק בסתיו.

מסלול טיול:

גבול ישראל סוריה עובר למרגלות הרכס. את הטיול אפשר להתחיל בתצפית לכיוון סוריה. יוצאים מאלוני הבשן לכיוון צפון, לאחר כ – 2 ק"מ פונים ימינה (בצומת עץ הברוש והאנדרטה), הכביש צר ומפותל, סעו בזהירות!

לאחר כ – 5 דקות, מגיעים לראש הרכס, שם נמצא מוצב צבאי אליו אין כניסה. אפשר להתקדם מעט בשביל עפר אל מוצב לא מאויש. למרגלות ההר, נמצא הכפר הסורי ביר-עג'ם. מעבר לו ומזרחה משתרע מישור גדול – מישור הבשן. ברקע בולטים תילי הגעש הנמצאים בשטח סוריה. אפשר גם לראות את מאגרי המים שבנתה סוריה לצורכי השקיה. מבט מערבה מראה, שגם רמת הגולן זרועה במאגרים רבים המשמשים את היישובים החקלאיים הרבים שבגולן. בתצפית מערבה ניתן לראות גם את הכנרת ואף את הר תבור. שימו לב, שהרמה איננה ישרה אלא משופעת. בצפון הגולן פני השטח (לא כולל ראשי התילים) מגיעים לגובה 1100 מטר מעל פני הים ואילו בדרומו, הגובה הוא 300 מטר בלבד.

מסלול ההליכה מתחיל מכביש הגישה אל המוצב. צמוד לכביש ישנו שער בגדר ועליו סימון שבילים בצבע ירוק. השביל מתפתל במורד הרכס בינות לעצי האלון. בשלב מסויים חוצה השביל דרך עפר לבנה. מכאן יש אפשרות לרדת ישר אל אלוני הבשן. השביל המסומן חוצה את הדרך וממשיך לכיוון חורבות הכפר הסורי ג'ואייזה, תוך שהוא עוקף את הרפת של אלוני הבשן. סופו של המסלול במעיין ג'ואייזה.  בין עצי האקליפטוס והצפצפה ניתן לשכשך רגליים. מכאן ועד לכביש יש עוד כמה דקות הליכה.

אורך המסלול כשני ק"מ ורובו בירידה. מגיל 6 עד 60 (לא לעגלות ילדים).

במידה ויש שני כלי רכב כדאי להשאיר רכב אחד בנקודת הסיום סמוך לכביש (כחצי ק"מ דרומית לצומת הכניסה לאלוני הבשן). בעלי רכב אחד יכולים לצאת באופן רגלי מהשער המזרחי של המושב ולצעוד עד למפגש עם הסימון הירוק ומשם לרדת לכיוון המעיין ולשוב רגלית אל המושב או לדאוג להחנות שם את הרכב.

 

 

טיול רכוב בצפון הגולן

טורבינות הרוח

האתר הראשון אליו נשים פעמינו הוא חוות טורבינות הרוח לייצור חשמל. החשמל שאנו צורכים מיוצר בתחנות כוח המתבססות על מחצבים שונים (פחם, נפט וגז). מחצבים אלו אמנם זולים אך הם מאגר מתכלה וייצורם מלווה בזיהום הסביבה. האנרגיה המופקת מן הרוח לעומת זאת, היא נקייה, איננה מוגבלת ולא תתכלה לעולם. מיד ביציאה מאלוני הבשן רואים טורבינה בודדת. זוהי טורבינה חדשה אשר החליפה את הטורבינה הניסיונית שהוקמה במקום על מנת לבחון את הכדאיות הכלכלית של ייצור חשמל על ידי רוח. לא נעלה אליה אלא נפנה ימינה בכביש הראשי. לאחר נסיעה של כמה דקות נבחין מימין בשורת טורבינות לייצור חשמל הניצבות בשורה על גבו של תל-עסני'ה שאינו אלא הר געש כבוי. שביל עפר מעט משובש מוביל אל ראש ההר. אפשר גם לעצור במחצית העליה ולהמשיך ברגל. גובהה של כל טורבינה 30 מטר ואורך כל כנף 18 מטר, יסוד בטון במשקל 700 טון תומך כל עמוד. חוות הטורבינות מופעלת על ידי חברה פרטית, אשר מוכרת את החשמל לחברת החשמל הארצית. חוות הרוח מייצרת חשמל בכמות היכולה לספק צריכה שנתית של 15,000 נפשות. ישנן תוכניות לבניית חוות נוספות בגולן בעתיד.

מצפה קונייטרה והר בנטל

מחוות הרוח נמשיך צפונה, בצומת T נפנה שוב שמלאה לכיוון עין-זיוון, לפני הקיבוץ נפנה ימינה לכיוון אלרום. מימין לכביש ישנו מפרץ חניה מוסדר. מכאן אפשר לצפות לכיוון סוריה. בין עצי האיקליפטוס הרחוקים נמצאת העיירה קונייטרה שהייתה בירת הגולן בתקופת השלטון הסורי והוחזרה אליהם לאחר מלחמת יום הכיפורים.

נקודת תצפית נוספת נמצאת מראשו של הר בנטל הנמצא ליד מרום גולן. כדי להגיע להר בנטל נחזור לכיוון עין-זיוון, אחרי הקיבוץ נפנה ימינה לכיוון מרום גולן, פניה נוספת לאחר 3 ק"מ שוב ימינה, בעליה מתונה. מעט לפני הכניסה למרום גולן, נעלה בעקבות השילוט אל ראשו של הר בנטל. על פסגת ההר ישנו מוצב לא מאויש ובו תצוגה המספרת את תולדותיה של חטיבת הגולן. מראש התל ניתן לצפות לעומק סוריה ממזרח ולכיוון הגליל העליון ממערב.

אתר הנצחה – עמק הבכא

ממרום גולן נצא צפונה, נפנה ימינה, נחלוף על פני מאגר מים גדול ונפנה שמאלה לכיוון אלרום. עוד ק"מ ואנחנו בכניסה לקיבוץ אלרום. כאן ישנו כביש הפונה מזרחה, עובר בין מטעי התפוחים והכרמים ומגיע אל אתר ההנצחה של גדוד 77 של השריון אשר לחם כאן בקרבות מלחמת יום כיפור, בקרב המוכר בשם קרב עמק הבכא. כמה עשרות טנקים של צה"ל בלמו מאות טנקים סוריים אשר ניסו לפרוץ אל תוך רמת הגולן. בקרב שנמשך שלושה ימים, הצליחו כוחותינו למנוע זאת מהסורים.

בתוך הקיבוץ ישנו סרט המתאר את חווית הקרב בעיניהם של הלוחמים (הסרט בתשלום).

הג'ובה הגדולה

מקיבוץ אלרום ומערבה, משתרע שטח גדול של עצי אלון הנקרא יער-אודם. העצים אינם צפופים לרוב ואין כל קושי ללכת ביניהם. כביש יפה (4 ק"מ אורכו) מוביל מהצומת שמדרום לאלרום מערבה. בפניה הבאה נפנה ימינה ונגיע אל צומת הכניסה למושב אודם. כאן אפשר להשאיר את הרכב ולצעוד כ – 10 דקות בין העצים בשביל מסומן בצבע שחור (בקטע זה ההליכה מתאימה לכל גיל ואפשרית אפילו עם עגלות ילדים(. השביל מסתיים על שפתו של בור ענק המלא כולו בעצים. זוהי ג'ובה – בור אשר נוצר כתוצאה מהצטברות של גזים אשר נפלטו מבטן האדמה במהלך הפעילות הגעשית שיצרה את רמת הגולן. תנאי הלוחות הטובים בתוך הבור אפשרו צמיחת עצים בצפיפות. ניתן לרדת בזהירות במדרון התלול ולעלות מהצד המערבי המתון יותר.

 

קצרין וסביבתה

קצרין היא בירתו של הגולן כיום. נכון שאין מדובר בעיר של ממש, בסה"כ מועצה מקומית, אך במושגים המקומיים זו בהחלט עיר. לזכותה של קצרין יאמר, שהיא מטופחת ויפה. אפשר להתרשם מכך בסיבוב ברחובותיה.

הכפר התלמודי

מקור השם קצרין, הוא בשמו של הכפר הסורי שהיה ממזרח לקצרין של היום. הכפר עצמו ישב על מקומו של כפר יהודי עתיק. איך יודעים? כי נמצאו כתובות בעברית וארמית ובהם שמות יהודיים כגון עוזי. ובעיקר כי בכפר נחשף בית כנסת מפואר. סביב בית הכנסת פותח כפר משוחזר מתקופת התלמוד. אחד מבתי המגורים שוחזר במלואו. אפשר לראות את כלי המטבח, את המיטות ואת כלי העבודה. הכניסה לאתר בתשלום והוא מציע גם סרט ברוח התלמוד ופעילויות שונות לילדים. צמוד לאתר ישנם שולחנות פיקניק, ובקרבת מקום הוקם לאחרונה גן שעשועים וגם הוא מתאים להפסקת הצהריים.

פינת חי

בקצה הדרומי של קצרין, על יד בי"ס שדה גולן, ישנה פינת חי ובה מגוון בעלי חיים: זאבים, יעלים, ברבורים, ארנבות ועוד. הפינה פתוחה בכל יום אחר הצהריים והכניסה ללא תשלום. בצמוד לה יש  גן שעשועים.

איך מגיעים? נכנסים לקצרין בכניסה הראשית, נוסעים ישר במורד הרחוב עד הסוף ופונים שמאלה. מצד ימין משטח דשא גדול ופינת החי נמצאת מעבר לו.

מרכזי מבקרים

באזור התעשייה של העיר קצרין, ניתן לבקר בשני מרכזי מבקרים עיקריים:

מרכז המבקרים של יקב רמת הגולן: יקב זה ידוע בייחודיותו ובסדרות היין הנפלאות – ירדן, גמלא, גולן וחרמון.

ניתן להגיע לסיור של שעה, או לסיורי VIP אחרים ארוכים יותר, לפי תאום מראש. (04-6968435).

מרכז המבקרים של קסם הגולן: ניתן לצפות במסך גדול (180 מעלות) ולחוש את הגולן דרך הנופים והמרחבים.. בנוסף לצפות ולהתרשם דרך חזיון אור-קולי, בהיסטוריה של הגולן.

בתאום מראש. (04-6963625).

 

ובקרבת מקום : מעיינות עדן וצומת קצביה

"מי-עדן" הוא אחד המוצרים הידועים ביותר מתוצרת הגולן. המעיין המספק את המים לבקבוקים נמצא בצומת קצביה. לפני כמה שנים, פותח המקום לגן ציבורי, נבנו בו בריכות ונשתלו דשאים. צמוד לצומת נמצא אתר ההנצחה של חטיבה 7. חטיבה זו היא חטיבת השריון הראשונה של צה"ל, אשר הוקמה במהלך מלחמת השחרור. במלחמה זו, השתתפה בקרבות לטרון ואח"כ בשחרור הגליל. במלחמת יום הכיפורים לחמו גדודי החטיבה בצפון רמת הגולן. חדר ההנצחה נתרם על ידי המיליונר טד אריסון, שהיה קצין הקשר של החטיבה במלחמת השחרור. בין האקליפטוסים הגבוהים הוצבו שולחנות וסמוך להם כמה טנקים אשר שימשו את החטיבה מלחמותיה הרבות.

 

 

אום אל קנאטיר

אום אל קנאטיר הוא שמו של כפר סורי חרב הנמצא בדרום הגולן וצופה אל הכנרת. הכפר הסורי יושב על חורבותיו של כפר יהודי עתיק אשר בית הכנסת המפואר שלו הולך ונחשף בשנים האחרונות בשיטות ייחודיות. בית הכנסת נבנה בסוף תקופת התלמוד (שנת 400 לערך) והיה בשימוש עד חורבנו ברעידת האדמה הגדולה של שנת 749. אנשי הכפר השתמשו בבזלת המקומית על מנת לבנות את הבניין ולעטר אותו במגוון סמלים. התגלית המיוחדת ביותר שנמצאה כאן היא בימת ארון-הקודש, אשר שרדה לגובה של מטר וחצי ובסמוך אליה נמצאו שאר החלקים. עיטור הבמה כלל שני עמודים ועליהם מגולפים אשכולות ענבים ומנורות. בראש הבימה היה גמלון ומשני צידיו נשרים. כל אלו עיטורים אופיינים לבתי הכנסת העתיקים של הגולן. פתח המבנה נמצא בכיוון דרום, הכיוון אליו גם מתפללים. תופעה זו מוכרת מעוד מבתי-כנסת רבים בגליל ובגולן.

מדרום לבית הכנסת נמצא מעיין הכפר. המעיין נובע מתוך קיר בנוי שמעליו 3 קשתות (2 שלמות ואחת הרוסה). מערכת הבריכות נועדה ככל הנראה לשמש במערכת עיבוד הפשתן. ייתכן שייצור הפשתן הוא שהיה מקור עושרם של תושבי הכפר לפני 1500 שנה והוא שאפשר להם להקים בית כנסת מפואר כל כך. קשתות האבן הן שהעניקו לכפר את שמו שפירושו הוא – אם הקשתות. כיום נקרא המעיין "קשתות רחבעם" לזכרו של רחבעם זאבי (גנדי), שהיה שר התיירות והקציב סכום נכבד לפיתוח האתר.

אפשר להכנס אל המים, הם קרים וצלולים. הבריכות אמנם לא עמוקות אך יש להשגיח על הילדים.

איך מגיעים:

נוסעים דרומה בכביש מקצרין לכיוון רמת-מגשימים (כביש 808). בצומת הכניסה לקיבוץ נטור פונים ימינה, משם כבר יש שילוט לאתר. לפני שער הקיבוץ פונים שמאלה בדרך עפר (יש שילוט בפניה) ומעט אחר כך שוב ימינה, אורכה 2 ק"מ והיא מתאימה לכל רכב. בסוף הדרך מגרש חנייה גדול וממנו יורדים במדרגות אל הכפר. ימינה לבית הכנסת או שמאלה למעיין. השבילים סלולים והאתר מתאים לביקור לכל המשפחה.

אתר מתאים לפיקניק נמצא על הכביש הראשי בצומת בה פנינו לקיבוץ נטור. באתר הנקרא בג'וריה יש שולחנות פיקניק בצל עצי אקליפטוס גדולים.

 

 

טיול רכוב בדרום הגולן

רמת הגולן איננה אזור בעל מאפיינים זהים בכל שטחה. בצפון הגולן עצי אלון המכסים שטחים נרחבים ומטעים גדולים (בעיקר של תפוחים), מרכז הגולן הוא בעיקרו אזור טרשי המשמש בעיקר למרעה ולאמונים צבאיים. דרום הגולן מיושב בצפיפות ומרובים בו השטחים החקלאיים ובהם גידולי שדה ומטעים שונים. בצפון הגולן קר מאוד בחורף ונעים בקיץ ואילו בדרום הגולן חם מאוד בקיץ ובחורף קר באופן ממוצע. לאור זאת, הדיור המוצע מפנה אתכם בעיקר למקומות בהם יש מים ואפשרות לשבת בצל.

נחל אל-על

נחל אל על הוא אחד מהנחלים הזורמים הגדולים בגולן.מפלי הנחל והבריכות שלו מלאים במים גם בעונת הקיץ. הנחל מתחיל זרימה רדודה ממרכז הגולן אך רק ליד חיספין מצטברת כמות מספקת של מים לזרימה קבועה ולהתחתרות ויצירת מפלים. את המסלול של נחל אל-על אפשר להתחיל משני כיוונים: האחד ממושב אבני איתן והשני ממושב אליעד. הגישה מאבי-איתן אל ערוץ הנחל ואל המים היא קצרה ונוחה יותר ולכן נעדיף את האפשרות הזו.

נוסעים בכביש 98 לכיוון דרום. מושב אבני-איתן נמצא מספר ק"מ אחרי חיספין.בתוך המושב נפנה שמאלה וניסע לאורך גדר היישוב, עד אשר מגיעים אל חניון המפלים. במקום קיוסק ומגרש חנייה ושם אפשר להשאיר את הרכב. שביל מסומן בצבע אדום מוריד אותנו אל ערוץ הנחל. חוצים את הערוץ, הזרימה כאן עדיין דלה למדי, ופונים שמאלה עם השביל הצר העובר בין צמחייה גבוהה. בשלב מסויים כבר אפשר לשמוע את זרימת המים במפל וזה אומר שאנחנו קרובים. השביל יורד שמאלה. בתחתית הירידה נפנה שוב שמאלה והנה המפל השחור מולנו. את שמו קיבל המפל על שום סלעי הבזלת של הגולן עליהם הוא זורם. למרגלות המפל בריכה ולידה מקום רב לישיבה בצל. הזמן המוערך להליכה למשפחה ממוצעת מהחניון עד המפל השחור הוא כמחצית השעה. מכאן אפשר לשוב אל הרכב או להמשיך במסלול הארוך.

בנחל אל-על מפל נוסף, גבוה יותר, הנושא את השם המפל הלבן על שום סלעי הגיר הקבורים תחת הבזלת. בין שני המפלים כשעה וחצי של הליכה. לאורך המסלול ישנם כמה כרמי זיתים ובהם אפשר לשבת ולנוח. כמו כן, ישנן בריכות אליהן אפשר להכנס (3-4) אך יש גם בריכות שאינן נגישות ולא מומלץ לנסות ולהגיע אליהן.

השביל עובר בגדה ימנית של הנחל (המערבית) עד אשר הוא יורד אל הערוץ וחוצה אותו. בנקודה זו נמצא המפל הלבן. כדי לרדת אליו יש לעלות לגדה הנגדית ולרדת במדרגות אל תחתית המפל. הבריכה של המפל הלבן מחייבת ידיעת שחיה אך לשכשך רגליים בשוליה אפשר בכל גיל.

מראש המפל הלבן ועד לסיום המסלול באליעד יש כשעה הליכה, רובה בתוואי חשוף לשמש. מומלץ על כן למי שעושה את המסלול הארוך להתחיל דווקא באליעד, כך שהחלק הקשה של ההליכה יהיה בתחילת היום.

מצפה לשלום

חוזרים בחזרה אל כביש 98 וממשיכים לנסוע לכיוון מבוא חמה. מעט אחרי הכניסה לכפר חרוב ישנה פניה ימינה אל מצפה לשלום. רמת הגולן נמצאת מעברו המזרחי של השבר הסורי האפריקאי. לפני שנים רבות היו רמת הגולן והגליל מחוברים אך במשך זמן ארוך מאוד שקעה רצועה ברוחב של כ – 15 ק"מ ונוצרו עמק הירדן, הכנרת ושאר חלקי השבר הסורי האפריקאי. כ – 500 מטר גובה מפרידים בין העומד כאן לחופה של הכנרת. בניגוד למורדות הגולן לכיוון עמק החולה שהם מדורגים, הרי שדרום הגולן מתנשא במתלול חד מעל הכנרת. בין כפר חרוב ומבוא חמה הוכשר מצפה לשלום ממנו ניתן להתרשם מהפרשי הגבהים.

עין תאופיק

כביש 98 יורד בתלילות מהגולן לכיוון הירמוך. כ-3 סיבובים לאחר תחילת הירידה ישנו שביל עפר הפונה ימינה, שלט חום ועליו הכיתוב "עין עקוב" מפנה אליו…נכנסים בשביל, פונים ימינה ולאחר נסיעה קצרה מגיעים אל רחבת חניה. אנחנו נמצאים במעיין תאופיק, מעיין קטן ששימש את תושבי המקום עד שנת 1967. קק"ל הכשירה במקום שולחנות פיקניק והסדירה את זרימת המעיין. מקום מצויין לפיקניק. אפשר גם לשכשך רגליים. אם נרד מעט לשטח שמתחת למעיין נראה בונקר צבאי נטוש. במקום זה תכנן צה"ל בשנות ה – 70 להציב תותחים גדולים אשר נועדו להפגיז את צפון ממלכת ירדן בתגובה לירי על ישובי עמק בית שאן. הכינוי לתותחים היה "הנברונים" – על שם הסרט הידוע "תותחי נברון".

הירמוך

נשוב אל כביש 98 ונרד בזהירות בסיבובים החדים לכיוון חמת גדר. בתחתית הירידה נפנה ימינה. גבולו הדרומי של הגולן הוא נהר הירמוך. המים זורמים בירמוך כל השנה, אך כיום לא ניתן להגיע אליהם מאחר והם נמצאים מעבר לגדר הגבול. נסיעה בכביש חמת גדר-צמח מאפשרת להתרשם מהקניון האדיר שיצרו המים. לעיתים המעבר צר כל כך, שגדר הגבול ממש צמודה לכביש. ניתן להבחין בקלות בגשרי הרכבת שהיו נטויים על הנהר. זוהי רכבת העמק המפורסמת שהוליכה מחיפה לדמשק. בליל הגשרים פוצצו חבלני הפלמ"ח גם את אחד מגשרי הירמוך והרכבת חדלה לפעול. את הגשר קטוע אפשר לראות עוד היום.

 

 

טיול מים קל במג'רסה

נקודת מוצא: חניון זיתים, בסביבות צומת מעלה גמלא. נוסעים צפונה בכביש 92. בצומת מעלה גמלא פונים מערבה, לכיוון הכנרת. נוסעים עד שרואים את השלט: "חניון זיתים".

נקודת סיום: זהה לנקודת ההתחלה.

סוג המסלול: היקפי.

דרגת הקושי: קלה.

אורך המסלול: כ – 8 קילומטר.

משך הטיול: 1-2 שעות.

תשלום: הכניסה בתשלום.

כאשר נחלי הגולן מגיעים לאגן השטוח הנקרא בית ציידא, המוכרת בשמה הערבה "בטייחה", הם מאבדים משטפם ומתפצלים לכמה זרמי משנה. זרמים אלה מצטרפים, לאחר קילומטרים אחדים, לגופי מים גדולים הקרויים לגונות, אשר זורמים באיטיות לכנרת. אחת מהלגונות האלה היא המג'רסה.

ניכנס לאפיק הנחל בקטע שבו הוא עובר בסמוך למגרש החנייה. נלך באפיק לפני שהוא הופך ללגונה. לאחר כמה עשרות מטרים נגיע לבריכה. היא לא ממש עמוקה, אבל בכל זאת אפשר ונעים להשתכשך בה. גם בהמשך מצפות לנו התרטבויות כאלה ואחרות, שכן הדרך משלבת קטעים של הליכה במים עם קטעים של שחייה.

לחובבי הצומח יש כאן גן עדן של ממש: שפע של צמחיית נחלים. הנוף מזכיר את עמק החולה שלפני הייבוש. גם מספרם הרב של עופות המים תורם לאווירה. לאורך הגדות הבוציות והתלולות נוכל לראות חפירות של סרטני נחלים, מחילות של נוטריות וקני שלדגים.

מסלול ההליכה במים מסתיים ליד חורשה  של איקליפטוסים גדולים, משני עברי הנחל. בצד ימין, בגדה הצפונית, יש שלט האוסר להמשיך ללכת במים. לא רחוק מכאן, הופך הנחל ללגונה גדולה הזורמת לכנרת, ושם נמצאים אתרי ההטלה של מרבית דגי הכנרת. האיסור נובע מהחשש שהמטיילים, בהליכתם, יפגעו באתרי ההטלה. לכן נצא מהמים, ונחזור ברגל אל מגרש החנייה.

 

 

נחל שניר

 

נקודת מוצא: חניון שמורת נחל שניר

נקודת סיום: רחבת עפר לצד כביש 9779, סמוך לקיבוץ שדה נחמיה.

סוג המסלול: חד כיווני.

אופי המסלול: מתאים לקבוצות גדולות וקטנות ולמשפחות. חלקו השני של המסלול, מחוץ לשמורת נחל שניר, מתאים לרכיבה באופניים.

דרגת הקושי: קלה.

אורך המסלול: כ – 8 ק"מ.

משך הטיול: 4-5.5 שעות.

תשלום: הכניסה לשמורת נחל שניר בתשלום. שאר המסלול ללא תשלום וללא הגבלת שעות.

טלפון לבירורים: 04-6950064

נחל שניר:

הנחל הארוך והרחב  ביובלי נהר הירדן. מי נחל שניר זורמים לאורך כ – 10 קילומטר רק בשטח ישראל, עד שהם נשפכים לנהר הירדן, סמוך לקיבוץ שדה נחמיה. מסלול הטיול לאורך נחל שניר מחולק לשני חלקים, שונים במקצת זה מזה. חלקו הראשון של המסלול עובר בשמורת הטבע הסגורה של נחל שניר. בחלק זה נלך בצמוד לזרם המים השוצף של הנחל, נדלג בין פלגי מים רדודים ונעבור לצד סבך צמחייה ירוקה וצפופה. בחלקו השני של המסלול נלך לאורכה של טיילת מסודרת, הנמתחת במקביל למים הזורמים. בזמן ההליכה נרד אל פינות חמד יפהפיות, בהן נוכל להכנס אל המים ולשחות. נשב בפינות שקטות ורגועות הסמוכות לאזורי פיקניק הומי אדם, ונהנה מכל רגע.

 

 

מפל ובריכת האירוסים

חבל ארץ: רמת הגולן

סוג: מעיין/מקור מים

מתאים ל: טבע, לילדים, מעיין, הפסקת קפה, משפחתי, תרמילאים.

פרטים נוספים:

בחלקו העליון של אפיק נחל הזוויתן מתחתר מפל יפה בגובה כמה עשרות מטרים ונופל אל תוך בריכה טבעית גדולה ויפה. חלק זה בנחל, זורם רק בימות החורף והאביב, ולכן המפל יבש בימי הקיץ והסתיו, אך הבריכה מלאה כל השנה.

שימו לב:

  • הבריכה עמוקה מאוד. יש לדעת לשחות.
  • ההליכה מנקודת חניית הרכב עד לבריכה, הוא כ – 2 ק"מ לכל כיוון בדרך עפר חשופה לשמש (כ – 40 דקות הליכה). יש להקפיד לקחת איתכם כיסוי ראש וגוף, קרם הגנה ומספיק מים לשתייה.
  • המפל והבריכה נמצאים בשטח אש, ולכן ניתן להכנס אליהם בימי שישבת וחג בלבד. בימים אחרים הכניסה בתיאום מראש בלבד.
  • הירידה למפל אתגרית, בשביל תלול בין אבני הבזלת, ואינה מתאימה למי שאינו מטיב לכת.
  • את ההליכה לבריכה מומלץ לבצע עם נהלי הליכה, ולהביא סנדלים לרחצה בבריכה.
  • הבריכה נהדרת לרחצה. לפני שנכנסים למים מומלץ להרעיש מעט על מנת לגרש את נחשי המים הבלתי מזיקים השוחים בבריכה.
  • אין להשאיר חפצי ערך ברכב מחשש לפריצות.

איך מגיעים?

  1. משאירים את הרכב בצומת המפלים (נמצא ב WASE).
  2. הולכים בשביל (כ-2 ק"מ) שמוביל צפונה לתוך שטח אש עד הגעה לרחבה מעגלית הצמודה למצוק הנחל.
  3. מהרחבה יוצא שביל (שאינו מסומן) המקיף את הבריכה מימין על ראש המצוק לעבר הצד הצפוני. השביל חוצה את אפיק הנחל.
  4. כ – 40 מטרים לאחר שחוצים את האפיק, השביל מתחיל לרדת בין סלעי הבזלת לעבר הבריכה.

 

 

הגי'לבון

סוג המסלול: מעגלי/מסלול ארוך

דרגת הקושי: בינוני

אורך המסלול: כ – 3 קילומטר

משך הטיול: עד חצי יום

תשלום: ללא תשלום

את החום החדגוני של הקיץ ברמת הגולן, שוברים מימיו הצלולים של נחל הג'לבון המפכים במורד המפלים בדרכם על עמק החולה. ביקור רטוב במפל דבורה ובמפל הג'ילבון, יחד עם סיור היסטורי קצר בבית כנסת העתיק בכפר דבורה, הם אלו אשר מרכיבים את אחד המסלולים המומלצים לקיץ. לא לשכוח להביא בגד ים.

איך מטיילים?

נחל ג'ילבון מציע לנו שני מסלולים אפשריים:

  • מסלול מעגלי שמשכו כ-3 שעות, הכולל ביקור במפל ג'ילבון ובמפל דבורה. כאן מספיק רכב אחד אותו יש להחנות בתחילת המסלול. אורך מסלול זה הוא כ -3 ק"מ והוא כולל טיפוס בינוני ולא ארוך במיוחד בסופו.
  • מסלול לא מעגלי שאורך כ – 5 שעות וכולל גם ביקור בבריכת הקצינים של עין ג'ילבון. למסלול זה דרוש רכב נוסף שימתין בסמוך לגשר הפקק, במקום בו שביל העפר המסומן בסימון שבילים אדום מגיע לכביש. אורך מסלול

זה כ – 5 ק"מ והוא אינו קשה יותר מהמסלול המעגלי.

במסלול עצמו ניתן (ואף מומלץ) להכנס לבריכות המים הנוצרות מהמפלים כמו גם לבריכת הקצינים. מומלץ לבוא מצוידים בבגד ים, וכן בנעליים להליכה במים או בסנדלים סגורים (כאלו שגם ניתן לטייל בהם- לא כפכפים). בכל מקרה לא לשכוח לפחות 3 ליטר מים לאדם וכן קרם נגד שיזוף. בעונת הקיץ מומלץ לטייל בשעות הבוקר או בשעות אחר הצהריים, שכן במסלול חלקים רבים שאינם מוצלים.

איך מגיעים?

מכביש 90 (טבריה-קרית שמונה) פונים מזרחה בצומת מחניים. נחל גי'לבון נמצא ברמת הגולן, מצפון לקצרין.

  • השארת הרכב בנקודת הסיום של מהסלול הלא מעגלי – בצומת משמר הירדן פונים שמאלה (צפונה) לכביש 918, חוצים את גשר הפקק, ומיד לאחריו רואים את שביל העפר בו מסתיים המסלול. כאן משאירים את הרכב השני וחוזרים לצומת משמר הירדן.
  • הגעה לתחילת המסלול – מצומת משמר הירדן, ממשיכים לכיוון רמת הגולן, חוצים את גשר בנות יעקב, ומטפסים בכביש 91 במעלה הרמה. ממשיכים בכביש 91 בשני הצמתים הבאים (ישר) וכק"מ וחצי לאחר צומת נשוט (הצומת השני) רואים פניה שמאלה לדרך עפר המסומנת בסימון שבילים אדום, המשולטת לכיוון נחל הג'ילבון. נוסעים עם דרך העפר המתאימה לכל רכב כשני ק"מ ופונים ימינה בצומת השבילים. חצי ק"מ נוסף והגענו לרחבת החנייה שבתחילת המסלול.